ZEZ-uitkering: zwanger en zzp

Hoera, je bent zwanger! Maar tegelijkertijd ben je ook zzp’er. En dat wil dus zeggen dat je jouw eigen boontjes moet doppen. Of toch niet? Er is een speciale regeling voor zelfstandig ondernemende zwangere vrouwen, namelijk de ZEZ-uitkering.

ZEZ-uitkering

Normaal gesproken moet je als zzp’er zelf zorgen voor een financiële spaarpot, zodat je altijd een buffer hebt wanneer je tijdelijk even wat minder kunt werken. Toch is er voor zwangere vrouwen een speciale Zelfstandig en Zwanger-regeling. Je hebt daardoor recht op een ZEZ-uitkering.

Wanneer?

Een ZEZ-uitkering krijg je dus als je werkt als zelfstandige (met óf zonder personeel).

Hoe lang?

Een ZEZ-uitkering ontvang je ten minste 16 weken. Dat wil zeggen dat je tussen de 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat en de overige weken na de bevalling ingaan. Mocht je eerder dan die 6 weken bevallen dan heb je de 16 weken na je bevalling recht op een uitkering. De uitkering loopt altijd gelijk aan het verlof.

Hoe hoog is een ZEZ-uitkering?

De uitkering wordt berekend op basis van het inkomen van het afgelopen jaar. Maar de uitkering zal nooit hoger zijn dan het wettelijk bruto minimumloon.

Heb je minimaal 1.225 uur per jaar gewerkt dan ontvang je het maximale bedrag. Mocht je als partner of echtgenote meewerken, dan wordt de uitkering berekend aan de hand van de omzet en het aandeel dat jij daarin hebt gehad.

Vakantiegeld

Met een ZEZ-uitkering ontvang je ook 8% vakantiegeld. Dus daar hoef je je niet druk over te maken.

Aanvragen zwangerschapsuitkering

Een uitkering tijdens je zwangerschap vraag je eenvoudig aan via het UWV en kan vanaf het moment dat je zo’n 24 weken zwanger bent. Vraag je uitkering ten minste 2 weken voordat je verlof ingaat aan. Daarnaast moet je een zwangerschapsverklaring meesturen. Overige bewijsstukken zijn niet nodig. Let wel op, want het UWV kan deze bewijsstukken 2 jaar na je uitkering nog opvragen.

Bijzondere situaties

Mocht de zwangerschap vroegtijdig beëindigen (na 24 weken) door bijvoorbeeld een vroeggeboorte of het overlijden van de baby, dan is het alsnog mogelijk om een ZEZ-uitkering te ontvangen. Deze wordt dan vervroegd vrijgegeven.

Tweeling of meerling

Ben jij een van de gelukkige die mag bevallen van een tweeling of zelfs een meerling? Dan gaat jouw uitkering tussen 10 tot 8 weken voor de bevalling in. Besluit je langer door te werken dan mag je de extra dagen alleen verschuiven tot na de bevalling wanneer de uitkering voor je bevalling minder dan 6 weken duurt.

Nou, dat was het dan. Jij kunt zonder zorgen gaan genieten van je zwangerschap!

0

Plaats een reactie