Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een mooie aftrekpost. Je mag dan namelijk zo’n € 7280 aftrekken! Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Heb jij wel recht op deze aftrekpost? Check het hier!

Ondernemers betalen minder aan belasting dan werknemers in loondienst. Van die € 7280 houd je zo’n € 1000 over en dat is toch mooi meegenomen. Deze aftrekpost is in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren. Je hebt op deze manier iets meer vrijheid en het is een soort compensatie voor de zekerheden die je wel hebt als werknemer in loondienst.

Kom jij in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?

Het is aan de Belastingdienst om te bepalen of jij voldoet aan de eisen en of je dus in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Het is een aardig rijtje aan voorwaarden waar je aan zult moeten voldoen. En doe je dat niet, maak dan ook zeker geen gebruik van deze aftrekpost, want dan hangt je een boete boven het hoofd en dat wil je natuurlijk liever niet.

Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als je:

  • Ondernemer bent voor de Belastingdienst
  • Aan het urencriterium voldoet (1225 uur per jaar)
  • De AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt

Urencriterium

Voornamelijk het urencriterium is belangrijk voor het wel of niet in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Een geluk, want alle uren die je maakt voor je bedrijf tellen mee. Dus ook de uren die je maakt voor het factureren, reizen en inkopen bijvoorbeeld. Je kunt hierdoor onderscheid maken in directe en indirecte uren. De directe uren zijn alle uren die declarabel zijn en die onder aan de streep iets opleveren. Deze uren zorgen voor omzet.

Als je zowel in loondienst en als ondernemer werkt. Dan moet je altijd meer uren als ondernemer maken dan dat je doet in loondienst. Stel jij werkt op jaarbasis zo’n 1400 uur dan moet je als ondernemer zeker 1401 uur werken.

0

Plaats een reactie