Uurtarief zzp

Over het uurtarief zzp moet je goed nadenken. Je wilt er natuurlijk aan het einde van de rit genoeg aan overhouden, zodat je niet iedere maand de eindjes aan elkaar hoeft te knopen. Daarom hebben wij alle informatie rondom het uurtarief zzp op een rijtje gezet, zodat jij met een goede voorbereiding aan de slag kunt. Succes!

Wat is een uurtarief?

Een uurtarief is een vergoeding die je als zzp’er vaak krijgt voor de werkzaamheden die je uitvoert. Het wordt een uurtarief genoemd, omdat je voor ieder uur dat je werkt een vergoeding vraagt. Op basis van het uurtarief kan een klant bepalen of jij als zzp’er een hoog uurtarief of juist een laag uurtarief vraagt in vergelijking met de rest. Een uurtarief is dus eigenlijk te vergelijken met het uurloon dat je zou krijgen als werknemer. Alleen is het uurtarief vaker een stuk hoger, aangezien hiervan nog kosten afgaan waardoor je onder aan de streep minder overhoudt.

En daarom is het belangrijk dat je alles op een rijtje zet om het uurtarief te bepalen.

Uurtarief zzp bepalen

Om het uurtarief zzp te bepalen, heb je een aantal gegevens nodig. Denk bijvoorbeeld aan jouw ervaring als zzp’er, het uurtarief van je concurrenten en wat je uiteindelijk wilt overhouden, zodat je een rendabel inkomen hebt.

De kosten

Als beginnende zzp’er maak je veel kosten. Je moet materialen, gereedschappen, inventaris en dergelijke aanschaffen. Daarnaast heb je ook nog maandelijkse kosten, zoals verzekeringen, administratiekosten, autokosten en ga zo maar door. Hier moet je dus bij het bepalen van je uurtarief wel rekening mee houden. Het is allemaal leuk en aardig als jij de ‘goedkoopste’ in de regio bent, maar als je aan het eind van de maand geen eten op tafel kan zetten omdat je uurtarief te laag is en je daardoor niet veel meer overhoudt, snijd je vooral jezelf in de vingers.

Basisinkomen

En daarmee komen we op het volgende punt, namelijk het basisinkomen. Wat zou je graag over willen houden en wat is daar voor nodig? Stel je bent tevreden met een netto inkomen van 1.800 euro, dan wil dat zeggen dat je inclusief 8% vakantiegeld een nettobedrag van 23.328 euro per jaar moet realiseren. Dit is het bedrag wat je overhoudt na de belastingheffing. Je zult als zzp’er namelijk inkomstenbelasting moeten betalen. Het brutobedrag wat je moet verdienen, zal dus nog een stuk hoger zijn.

Het aantal uren

Ook is het handig om te weten hoeveel uur jij als zzp’er zal gaan maken. Stel je gaat uit van een 5 daagse werkweek en haalt hier vakantie en feestdagen vanaf. Dan blijven er ongeveer nog 230 dagen over om te werken. Als je op zo’n dag 8 uur werkt, kom je op een totaal van 1840 uur. Maar je moet ook rekening houden dat je deze uren niet altijd in rekening kunt brengen. Vaak zal je ook tijd kwijt zijn aan voorbereiding en bijvoorbeeld reistijd. Als je 50% van de 1840 uur in rekening zou kunnen brengen, is dat een goed resultaat.

Met deze rekentool is het gemakkelijk om jouw uurtarief te berekenen.

Ontwikkelingen op het gebied van uurtarieven

De laatste tijd is het uurtarief zzp weer enkele keren in het nieuws geweest. De laatste ontwikkelingen op het gebied van het uurtarief zzp:

Uurtarief zzp bouw stijgt

Het uurtarief in de bouw zou namelijk flink zijn gestegen. Het tarief zou van 25 euro per uur naar 45 euro per uur zijn geschoten. En dat is een flinke stijging die voornamelijk te verklaren is door het aantrekken van de economie en het tekort aan vakmensen in de bouw. In tijden van de crisis was het uurtarief namelijk maar 25 euro per uur en dat is gezien de hoge kosten in de bouw erg laag. Vooral vraag en aanbod op de markt speelt een rol bij deze positieve stijging van het uurtarief.

Uurtarieven gemiddeld

Daarentegen zijn de gemiddelde uurtarieven over het algemeen stabiel gebleven. Het gemiddelde uurtarief is nu nog steeds 43 euro per uur. In sommige branches is het uurtarief overigens wel gestegen. Dit vooral bij zzp’ers die werkzaam zijn op het gebied van internet, websites en applicaties. Daarentegen hebben zzp’ers op het gebied van social media flink ingeleverd. Hun uurtarief is gemiddeld van 54 euro per uur gezakt naar 38 euro per uur. De juridische dienstverlening hanteert gemiddeld het hoogste tarief van 73 euro per uur.

0

1 Reactie

  1. Suzan

    14 november 2017 at 12:18

    De vakmensen kunnen simpelweg gewoon vragen wat ze willen tegenwoordig. Omdat er een tekort aan het ontstaan is en de mensen deze toch vakmensen moeten inschakelen, hebben ze weinig keus en dan zullen ze uiteindelijk ook wel akkoord gaan met een iets hogere prijs ook al is deze niet helemaal eerlijk. En volgens dit artikel zullen deze problemen nog wel even aanhouden.

Plaats een reactie