Stappenplan voor startende ondernemers

Help, ik droom al jaren van het starten van een eigen onderneming. Ik weet alleen echt niet waar ik moet beginnen. Wat zijn mijn plichten en waar moet ik aan voldoen? Veel starters worstelen met deze vragen. En daarom stelden wij een handig stappenplan voor startende ondernemers op, zodat jij als starter aan de slag kunt met je onderneming!

Stappenplan voor startende ondernemers

Stap 1. Wat ga ik doen?

Het is belangrijk om te weten wat je nu precies wilt gaan doen. Een kapperszaak openen of een kledingwinkel beginnen? Zoek dit eerst grondig uit. Bekijk wat de mogelijkheden zijn en waar je passie ligt. Daarnaast is het belangrijk dat je in kaart brengt in hoeverre je onderneming succesvol kan zijn. Dit kun je bijvoorbeeld vastleggen in een ondernemingsplan. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw idee.

Stap 2. Wie zijn mijn concurrenten?

Concurrenten zijn er altijd. Het is handig om inzicht te hebben in die concurrentie. Wat doen zij en waar bevinden ze zich? Daarnaast moet je jezelf afvragen in hoeverre jouw onderneming zich onderscheidt. Wat ga jij anders doen, hoe zien jouw klanten eruit en wat willen die klanten? Marktonderzoek kan een uitkomst bieden. Nadat je hebt bepaalt hoe je doelgroep eruit ziet, kies je een strategie.

Stap 3. Heb ik een financiering nodig?

Je hebt geld nodig om je onderneming van de grond te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een inventaris of een kooppand. Het is handig om je financiële situatie in kaart te brengen. Hoe ga je geld verdienen en hoe zorg je ervoor dat je onderneming rendabel is? Wanneer je een lening wilt afsluiten bij de bank zullen zij vragen naar je toekomstplannen. Een financieel overzicht beïnvloed de financiering positief.

Stap 4. Hoe gaat mijn onderneming heten?

Niet geheel onbelangrijk en vaak het eerste wat starters doen, een naam verzinnen. Wanneer je je onderneming gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel is een bedrijfsnaam verplicht. Een goede naam is herkenbaar, geeft aan wat je doet en moet blijven hangen. Check wel even of jouw naam nog beschikbaar is.

Stap 5. Rechtsvormen?

Je moet een rechtsvorm kiezen voor je onderneming. Deze bepaalt je aansprakelijkheid, welke belastingen je moet betalen en de fiscale voordelen die je krijgt. Kies de rechtsvorm die het beste bij je past. Bijvoorbeeld eenmanszaak, vennootschap of een coöperatie.

Stap 6. Hoe ga ik boekhouden?

Als onderneming ben je verplicht om een administratie bij te houden. Dit is voor veel starters een minder leuke taak. De boekhouding moet voldoen aan de wettelijke eisen en de kennis over boekhouden ontbreekt vaak. e-Boekhouden.nl is een online boekhoudpakket waarmee je gemakkelijk je e-boekhouding bij kunt houden. Veel processen zijn geautomatiseerd en je kunt met behulp van e-Boekhouden.nl ook eenvoudig de btw-aangifte versturen.

TIP: e-Boekhouden.nl is voor starters het eerste ondernemersjaar helemaal gratis!

Stap 7. Welke verzekeringen heb ik nodig?

Vraag jezelf af welke bedrijfsrisico’s je loopt. Het is verstandig om zoveel mogelijk af te dekken. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Je wilt als starter namelijk niet met de gebakken peren komen te zitten.

Stap 8. Voldoet mijn onderneming aan de eisen?

Er bestaan geen speciale diploma’s of certificaten voor het vak ‘ondernemerschap’. In principe kan iedereen een ondernemer worden. Soms moet je als ondernemer wel aan bepaalde beroepseisen voldoen. Kijk dit dus nog even goed na.

Daarnaast zijn er mogelijk vergunningen nodig. Ga je je onderneming onderbrengen in een bedrijfspand dan moet dit voldoen aan de milieueisen. En is je bedrijfspand brandveilig?

Stap 9. Schrijf je in bij de KvK

Je hebt nu alles uitgezocht en je bent er van overtuigd dat je een nieuwe uitdaging aan wilt gaan. Het is tijd om je onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel! Hiermee ben je ook meteen aangemeld bij de Belastingdienst en krijg je een btw-nummer.

Stap 10. Gefeliciteerd! Je bent een starter

Gefeliciteerd, je eigen onderneming is een feit! Jij kunt nu aan de slag. Alles is goed geregeld en je bent er klaar voor. Wij wensen jou ontzettend veel succes met je onderneming.

Laat ons weten of dit stappenplan voor startende ondernemers jou heeft geholpen.

0

Plaats een reactie