Sponsoring btw

Je krijgt een mail van de plaatselijke voetbalvereniging. Of je sponsor wil worden? Daar moet jij even over nadenken, want wat houdt dat sponsoren dan in? Is sponsoring btw aftrekbaar? En ga zo maar door. Daarom hebben wij het voor jou op een rijtje gezet.

2 vormen van sponsoring

Je kunt op twee manieren sponsoren, namelijk in natura of in geld.

Sponsoren in geld

Wanneer je sponsort in geld, is dit voor de vereniging vrij te besteden. Zij kunnen daar dan bijvoorbeeld de vrijwilligers van betalen. In ruil daarvoor plaatsen ze jouw logo in de kantine of op een bord in de kleedlokalen.

Sponsoren in natura

Je kunt er ook voor kiezen om te sponsoren in natura. Dat wil zeggen dat jij de tenues sponsort of bijvoorbeeld de ballen. Op de tenues staat dan jouw bedrijfslogo en dat is weer goed voor je naamsbekendheid in de regio.

Wanneer is sponsoring btw aftrekbaar?

En daarmee komen we meteen op het volgende punt, want wanneer is sponsoring btw aftrekbaar?

De regels rondom sponsoring zijn te verdelen in twee takken, namelijk sponsoring met een zakelijk doel en sponsoring vanuit een privé oogpunt. Wanneer je sponsort voor je naamsbekendheid, imago of om personeel te werven dan ziet de Belastingdienst dat bijna altijd als een zakelijke transactie. Je mag deze kosten dan van je winst aftrekken (aftrekpost) en de btw als voorbelasting opgeven.

Als de Belastingdienst het idee krijgt dat jij sponsort voor privé belangen, dan zijn de kosten niet aftrekbaar en mag je de btw ook niet als voorbelasting opgeven.

Voorbeeld

Je bent een liefhebber van mountainbiken en gaat op zondag graag een rondje fietsen. Je koopt een nieuwe mountainbike, plakt daar jouw logo op en je koopt nog twee leuke tenues en laat deze bedrukken. Tja, in hoeverre is dit gekocht met een zakelijk doel? De Belastingdienst zal bij een controle de privé belangen meewegen in de goedkeuring en in veel gevallen zal de controleur vinden dat het zakelijke belang te weinig aanwezig is.

Die scheidingslijn blijft overigens altijd een beetje discutabel. Als jij van mening bent dat het zakelijke doel overheerst en je kunt dit onderbouwen, dan heb je misschien nog wel eens een keer geluk. Overigens zullen de kosten dan niet helemaal aftrekbaar zijn en zul je een deel moeten corrigeren.

0

Plaats een reactie