Sparen als ondernemer

Als ondernemer heb je geen potjes met goud ter beschikking voor wanneer je het echt nodig hebt. Een algemene regeling voor het opbouwen van pensioen is er niet en je zult zelf je boontjes moeten doppen. Het achter de hand hebben van een spaarpotje is een verstandige keuze, maar het blijkt dat dit niet vaak het geval is. Sparen jullie bijvoorbeeld voor je pensioen of voor noodgevallen?

Pensioen

Sinds 2008 is het mogelijk om als ondernemer te banksparen. Hiermee voorkom je ingewikkelde pensioenconstructies en verlies je niet onnodig geld aan verzekeringen. En we weten allemaal dat we langer door moeten werken. Om de tijd tot het pensioen te overbruggen en om de AOW aan te vullen is het dus verstandig om een paar centen extra te sparen.

Voor calamiteiten

En wat dacht je van de zogenaamde calamiteiten. Als ondernemer kun je je natuurlijk tegen van alles en nog wat verzekeren, maar vaak zijn deze voor een startende ondernemer en zelfs voor een doorgewinterde ondernemer niet allemaal te betalen. Er moet onderaan de streep natuurlijk nog wel iets overblijven. En wanneer je bedrijfsauto, telefoon of computer kapot gaat, zal je toch een nieuwe moeten kopen. Houd hier dus altijd rekening mee, zodat je hier bij onverwachte kosten altijd een back-up voor hebt.

Sparen in het algemeen

Sparen blijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend. Nederlanders hebben gemiddeld ‘te weinig’ geld op hun spaarrekening staan en dat komt mede door de lage rente. Daarnaast natuurlijk het heffingsvrije vermogen dat je als Nederlander mag hebben. Dit vertaalt zich ook door naar de lagere inkomens die bij een te veel aan eigen geld geen subsidie of toeslagen meer ontvangen. Terwijl aan de andere kant wordt geadviseerd om meer dan dat vrijgestelde bedrag als reserve achter de hand te hebben.

Ben jij al aan het sparen geslagen? Wij zijn er erg benieuwd naar!

0

Plaats een reactie