Samenwerken met zzp’ers

In sommige gevallen kun je het werk niet alleen af of ontbreekt de kennis die nodig is om alles tip top in orde te maken. Op zo’n momenten is het handig als je kunt samenwerken met zzp. Iemand die wél die expertise in huis heeft of diegene die jou uit de brand helpt wanneer je het te druk hebt of ziek bent. Maar ja, er zitten natuurlijk ook haken en ogen aan zo’n deal. En daar moeten goede afspraken over gemaakt worden. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

Samenwerken met zzp

Het is niet gek om een collega te helpen of om te samenwerken met zzp. Ondernemers zijn vaak erg behulpzaam en helpen dus graag. Jij hebt de klus en de andere heeft weer wat extra werk. Toch moet je wel een aantal zaken goed regelen, want bij conflicten of probleem loopt zo’n situatie altijd vervelend af.

Met wie samenwerken?

Samenwerken met zpp is super fijn, tenzij je de verkeerde mensen uitkiest. Met iemand die rotzooi maakt, afspraken niet nakomt, of de boel belazert wil je natuurlijk liever geen zaken doen. Dat heeft namelijk ook invloed op jouw imago. Werk dus samen met mensen waarvan je weet dat ze goed werk leveren en die op dezelfde manier werken als jij. Even checken of diegene wel is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is ook geen overbodige luxe.

Maak afspraken!

Duidelijke afspraken zijn belangrijk, zowel met de opdrachtgever als met diegene waar je mee samenwerkt. Zo kunnen er achteraf geen onenigheden meer ontstaan.

Opdrachtgever

Spreek met de opdrachtgever af hoe de betaling verloopt. Ben jij bijvoorbeeld aansprakelijk en loopt de betaling van de andere zzp’er via jou? Of kies je voor een andere oplossing?

Andere zzp’er

Het is ook belangrijk om onderling goede afspraken te maken. Zodra het even niet zo lekker loopt, is het fijn als je afspraken hebt waar je op terug kunt vallen. Geen poespas, maar letterlijk dat wat jullie op papier hebben gezet. Het is verstandig om in ieder geval afspraken te maken over:

  • Uurtarief en termijn van betalen
  • Aansprakelijkheid
  • Kwaliteit
  • Wat te doen bij ziekte
  • Wat te doen als de opdrachtgever niet betaalt
  • Veilig werken

Schrijf ze op

Afspraken maken is leuk, maar als je vervolgens nergens noteert wat jullie hebben afgesproken dan heeft het allemaal niet zoveel zin. Het hoeft geen boekwerk aan contracten te worden, maar een a4-tje met de gemaakte afspraken en een handtekening is prima.

Nog nooit samengewerkt met een andere zzp?

Je bent vast niet de enige die misschien op zoek is naar een partner. Vraag eens aan je netwerk hoe zij dit hebben ervaren en of ze nog tips voor je hebben!

0

Plaats een reactie