Rechtsvormen en alles wat daarbij komt kijken

Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk veel vragen. Vooral in de beginperiode moet je veel keuzes maken. Vandaag behandelen we alles rondom rechtsvormen. De volgende vragen proberen we voor je te beantwoorden: Wat is een rechtsvorm? Welke rechtsvormen zijn er? En welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Wat is een rechtsvorm?

Een rechtsvorm is de juridische vorm die je kiest als je start met je onderneming. Deze vorm bepaald de mate van aansprakelijkheid en heeft invloed op je belastingverplichtingen.

Welke rechtsvormen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten rechtsvormen. De rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid en de rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Zonder een rechtspersoonlijkheid ben je in bijna alle gevallen zelf verantwoordelijk voor je schulden. Dat wil zeggen dat zowel je privé- als je bedrijfsvermogen aansprakelijk kan worden gesteld. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dat niet het geval.

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Eenmanszaak

Bij een eenmanszaak is er geen onderscheid tussen je privé- en bedrijfsvermogen. Schuldeisers kunnen dus aansprak maken op je privébezittingen. Dat betekent indirect ook dat als je bedrijf failliet gaat, jijzelf ook failliet gaat. Heb je een partner en ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is jouw partner ook aansprakelijk voor eventuele schulden.

Vennootschap onder firma (vof)

Een vennootschap onder firma is geschikt voor ondernemers die samen een onderneming willen starten. Iedere vennoot is aansprakelijk voor eventuele schulden. Ook als een andere vennoot verantwoordelijk is voor de schuld. Schuldeisers mogen aanspraak maken op het bedrijfsvermogen, maar als dat niet voldoende is, zullen zij ook aanspraak maken op jouw privévermogen.

Maatschap

Bij het starten van een maatschap is het verstandig om een maatschapscontract op te stellen waarin je de afspraken tussen de maten vastlegt. Iedere maat is aansprakelijk voor zijn of haar eigen handelingen. De andere maten kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van één maat, tenzij:

  • Er een volmacht aan elkaar is gegeven
  • Er gezamenlijk is besloten

Alleen bij bovenstaande situaties is de gehele maatschap verantwoordelijk.

Commanditaire vennootschap (cv)

Ben je de beherende vennoot dan mag er aanspraak worden gemaakt op je privévermogen. Dit betekent dat als de cv failliet gaat, jij persoonlijk ook failliet gaat. De stille vennoot zal in dat geval alleen zijn investering kwijtraken. Mocht de stille vennoot zich gedragen als een beherend vennoot, is ook hij privé aansprakelijk.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Besloten vennootschap (bv)

Een besloten vennootschap kan alleen door een notaris worden opgericht. Met een bv ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden, tenzij de bv in oprichting is. Daarnaast zijn er nog enkele uitzonderingen waardoor u alsnog privé aansprakelijk kan worden gesteld.

Naamloze vennootschap (nv)

Bij een naamloze vennootschap is het kapitaal verdeeld in aandelen. De aansprakelijkheid is hetzelfde geregeld als bij een bv. Alleen het starterskapitaal is bij een nv hoger.

Stichting

Het bestuur is bij een stichting niet aansprakelijk, omdat de stichting een rechtspersoon is. Er moet wel naar maatstaven worden gehandeld, anders is het bestuur alsnog aansprakelijk.

Vereniging

Als je bij het oprichten van een vereniging kiest voor ‘volledige rechtsbevoegdheid’ ben je persoonlijk niet aansprakelijk voor verplichtingen. Heb je een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid dan ben je dat wel.

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Nu we alle rechtsvormen hebben behandeld is het tijd om te bepalen welke rechtsvorm je moet kiezen.

De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Onderneem je alleen of met anderen?
  • Welke risico’s zijn er?
  • Wat zijn je aansprakelijkheden?
  • Wat is fiscaal de beste keuze?

In onderstaande video van de Kamer van Koophandel worden enkele rechtsvormen onder de loep genomen.

Doe hier de test en kom erachter welke rechtsvorm het beste bij je past!

0

Plaats een reactie