Prinsjesdag 2017: dit zijn de veranderingen voor ondernemers

Gisteren was het Prinsjesdag 2017 en dat betekent dat de begroting voor 2018 inmiddels bekend is gemaakt! We zijn dus erg benieuwd wat er allemaal verandert voor ondernemers en daarom hebben we alle relevante plannen voor jou op een rijtje gezet.

Een beleidsarme Prinsjesdag 2017

Prinsjesdag 2017 was dit jaar een bijzondere Prinsjesdag, want er was sprake van een demissionair kabinet. Dat wil zeggen dat er nog geen nieuw kabinet is gevormd en dat het oude kabinet de beleidsplannen vormgeeft. Dat waren dus de VVD en PvdA. Zij mochten alleen de lopende zaken afhandelen en geen nieuwe besluiten nemen, vandaar dat de begroting beleidsarm is.

Ondanks het demissionair kabinet was onze koning Willem-Alexander positief over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Minder werklozen, meer investeringen, een draaiende economie en een goed gevulde schatkist om uit te putten.

Btw-tarief omhoog?

De onderhandelende partijen gaven gisteren aan dat er nog wijzigingen zullen plaatsvinden met betrekking tot de Miljoenennota. Zo speculeren ze over het lage btw-tarief van 6%. Mogelijk wordt dit verhoogd naar 8% en dat wil zeggen dat boodschappen, etentjes en kappersbezoeken duurder zullen worden. Maar dat is enkel een gerucht.

Brexit

Waar wel iets over is gezegd, is de Brexit. Deze zal voor Nederlandse ondernemers flinke gevolgen hebben. Er zijn namelijk veel bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk. Toch zullen we pas precies weten wat het voor ons betekent als ze het daar weer allemaal op de rit hebben.

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Nu betaal je over de eerste 2 ton 20% belasting en daarboven 25%. Per 1 januari 2018 mag dat 2,5 ton zijn. In 2020 zelfs 3 ton en in 2021 3,5 ton. Goed nieuws dus.

Tandpasta en zonnebrand worden duurder

We hadden het net al over het btw-tarief, maar voor drogisterij-artikelen wordt het btw-tarief verhoogd. Geen 6% meer maar gewoon 21%. Dat wil zeggen dat onder andere tandpasta en zonnebrand flink duurder zullen worden.

Aftrekposten

In de Miljoenennota zijn geen opvallende dingen te vinden over de aftrekposten. Deze zullen dus blijven, zoals ze waren.

Koopkracht neemt toe

Niet per se iets wat speciaal voor ondernemers is, maar wel leuk om te vermelden. Het gaat goed me de economie en dat vertaalt zich door in de koopkracht. We zullen er allemaal met 0,6% op vooruit gaan. Niet heel veel, maar alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen!

0

Plaats een reactie