Pensioen: genieten van de oude dag of ondernemen?

Wanneer de AOW-leeftijd is bereikt, kunnen we er voor kiezen om te gaan genieten van onze oude dag. Toch besluiten veel gepensioneerden om een extra zakcentje bij te verdienen door als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Je hebt namelijk de kennis en ervaring dus waarom zou je het niet doen? Ga je bijna met pensioen? Lees dan snel verder.

Zelfstandige ondernemer

Je hebt jarenlange ervaring en kennis opgedaan in de periode dat je werkzaam was. Daarnaast heb je een band opgebouwd met je collega’s en het bedrijf waar je werkte. Het is vaak moeilijk om dit na zoveel jaar los te laten. Je valt in een zwart gat.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen na hun pensioen weer aan het werk gaan. De een doet het om het sociale contact te onderhouden, de ander om een gat in het pensioen op te vullen. Je kunt er voor kiezen om je dienstverband parttime door te zetten, maar velen kiezen ervoor om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

De voordelen

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas. Je bepaalt dus zelf voor wie, wanneer en hoeveel je werkt. Je hebt meer vrijheid en kunt je tijd zelf inplannen.
Als gepensioneerde heb je veel ervaring en daarmee dus ook een streepje voor. In de afgelopen jaren heb je waarschijnlijk een groot netwerk opgebouwd in tegenstelling tot een starter die net om de hoek komt kijken. Daarnaast weet je precies hoe alles in elkaar steekt en ken je de branche als geen ander.
Zelfstandig ondernemer worden, brengt na uw AOW-leeftijd ook minder risico’s met zich mee. Je hebt een pensioen opgebouwd en ontvangt een AOW-uitkering. Het inkomen dat je genereert uit jouw ondernemerschap is allemaal extra. Hierdoor loop je geen grote financiële risico’s.

De nadelen

Wanneer je inkomen hoger wordt, is het mogelijk dat je in een hoger belastingtarief wordt geplaatst. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de belasting. Bepaal daarom wat relevant en nuttig voor je is. Dit kun je eventueel overleggen met een boekhouder. Dit geldt alleen wanneer je een aanvullend pensioen hebt opgebouwd.
De regels
Net zoals iedereen ben je uiteraard wel verplicht om te voldoen aan de regels. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en vanzelfsprekend belasting betalen. Lees het stappenplan voor het starten van een onderneming voor meer informatie.

Waar kies je voor?

Na een opsomming van de voor- en nadelen, heb je een beter beeld gekregen van de mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan na je pensioen. Uit werken kun je veel voldoening halen en niemand zal je dat verbieden, want in Nederland mag je werken zolang je dat zelf wilt!

Maar vergeet ook vooral niet te genieten van je oude dag.

0

1 Reactie

  1. Keijzers

    2 mei 2016 at 17:12

    Dit is wel een beetje een succesverhaal. Er zijn helaas ook gedwongen ZZP-ers die er niet voor kiezen nog verder te werken omdat ze anders niet rondkomen. en deze mensen moeten hard werken, omdat ze door de bedrijven veel te laag worden betaalt.

Plaats een reactie