Mentaal boekhouden wist je datje

Veel van onze blogs gaan over e-boekhouden. Voor de verandering gooien we het nu eens over een andere boeg. Wist je namelijk dat wij mensen mentaal boekhouden? Wij denken namelijk in geldpotjes.

Zo hebben we een potje voor eten, kleding, salaris, spaargeld, vakantie en noem maar op. We wikken en wegen met getallen in ons hoofd en maken daaruit de balans op. Enkele voorbeelden:

Mentaal boekhouden: verlies

Je hebt met een vriend(in) afgesproken om naar een concert te gaan.
Situatie 1: op de weg er naartoe verlies je 50 euro.
Situatie 2: je hebt al een kaartje gekocht (á 50 euro) en komt er bij aankomst achter dat je het kaartje onderweg bent verloren.

In welke situatie is de kans het grootst dat je toch besluit om naar het concert te gaan? Antwoord: situatie 1. Het briefje van 50 euro was namelijk nog niet bestemd voor het concert. Dit briefje zat nog in het potje vrije tijd of uitgaan. In situatie 2 had je het geld al uitgegeven. Het voelt in die situatie dan nog meer als verlies. Daarnaast geef je niet zo snel nog eens 50 euro uit aan het kaartje, omdat je daar in je hoofd geen geld voor hebt gereserveerd.

Mentaal boekhouden: geldpotjes

Het volgende voorbeeld bewijst nogmaals dat wij denken in geldpotjes.
Anouk gaat winkelen met haar beste vriendin. Aan het einde van de middag heeft ze twee nieuwe broeken, een blouse en een nieuw paar schoenen gekocht. Bij elkaar heeft ze al zo’n 200 euro aan kleding uitgegeven. Bij de laatste winkel ziet ze nog een leuke blazer hangen voor 40 euro. Ze besluit om hem niet meer te kopen. Ze heeft tenslotte al ruim 200 euro uitgegeven.

Even later besluiten Anouk en haar vriendin om te gaan uiteten bij een hip restaurant in de stad. Hier geeft Anouk met gemak nog eens 50 euro uit. Hoe kan dit? Antwoord: Anouk heeft in haar hoofd een potje voor kleding en een potje voor eten. De 40 euro bovenop de 200 euro was in het hoofd van Anouk ‘te veel’. Maar omdat de 50 euro van het eten uit een ander potje wordt betaald, voelt dat voor Anouk als een nieuwe uitgave uit een ander potje.

Mentaal boekhouden: sparen

Iets waar we over het algemeen ook erg veel moeite mee hebben, is het aanspreken van ons spaargeld. Voorbeeld: Jan en Mieke zijn al een aantal jaren gelukkig getrouwd. Samen hebben ze dochter Linn en zoontje Tijmen. Jan en Mieke sparen al sinds de geboorte van de kinderen voor hun studies. Er staat inmiddels al een mooi bedrag op beide rekeningen.

Vanwege bezuinigingen is Jan ontslagen. Hierdoor is het inkomen van Jan en Mieke drastisch gedaald. Op dat moment is helaas ook nog de bank aan vervanging toe. Ze besluiten om de nieuwe bank op afbetaling te kopen. Is dit slim? Antwoord: nee, Jan en Mieke hadden beter geld van hun kinderen kunnen lenen. Maar omdat ze dit zogenaamd al hadden gereserveerd voor hun kinderen blijven ze er vanaf, waardoor ze nu een lening hebben bij een ander en daardoor extra veel rente betalen.

Kortom, ook in ons hoofd zijn we continu bezig met boekhouden. Waar geven we ons geld aan uit en wat kunnen we ons veroorloven? Denk hier nog maar eens over na wanneer je weer eens overweegt om iets wel of niet te kopen!

0

2 Reacties

  1. Evy Maas

    25 juli 2016 at 15:18

    Haha, grappig! Dit wist ik helemaal niet, maar ik herken het idd wel.

  2. Johnd824

    11 november 2016 at 07:22

    Totally pent subject matter, appreciate it for selective information. egeeeacfegef

Plaats een reactie