Lichaamstaal en non verbale communicatie

Lichaamstaal is een vorm van non verbale communicatie en dat zegt vaak meer dan duizend woorden. Een goede houding is vaak al het halve werk. Wil jij dus met man en macht die opdracht binnenslepen? Denk eens na over jouw lichaamstaal, want met de juiste non verbale communicatie kom je pas écht krachtig over.

Keep calm

Begin een gesprek niet hals over kop en ratel niet in een stuk door. Hierdoor lijkt het alsof je niet wilt luisteren naar de ander, waardoor je ongeïnteresseerd over kunt komen. Laat de ander ook eens aan het woord, laat hem uitpraten en neem af en toe eens even een adempauze. Beweeg daarnaast rustig en voer niet een hele dansact op. Zo ben jij een fijne gesprekspartner.

Spreid je armen

We kennen ze allemaal. Mensen die altijd met hun armen en benen over elkaar zitten. Dit is géén goede houding. Je zegt hiermee eigenlijk dat je geen connectie wilt maken met jouw gesprekspartner. Dit wordt ook wel een gesloten houding genoemd. Ga daarom bijvoorbeeld op het puntje van je stoel zitten en buig iets wat naar voren met je armen open. Je armen over elkaar leggen, komt demonstratief en bozig over (denk aan een kind dat zijn zin niet krijgt).

Spiegelen

Probeer de ander eens te spiegelen. Heeft jouw gesprekspartner een gesloten houding? Doe dit dan ook en verander na een tijdje naar een open houding. Je zult zien dat hij of zij dan van houding gaat veranderen.

Knikken en hummen

Inmiddels heb je de juiste houding aangenomen, maar nu moet het gesprek nog een dynamisch verloop hebben. Als je niet reageert op wat de ander zegt, komt dit ongeïnteresseerd over en voelt het vreemd. Alsof je tegen een muur aan het praten bent. Af en toe knikken of ‘huhum’ zeggen is helemaal niet verkeerd. Het houdt het gesprek namelijk levendig en boeiend.

Aankijken

Het is best moeilijk, maar iemand aankijken terwijl je met hem of haar in gesprek bent, wekt vertrouwen. Maar ga niet staren en went je blik af en toe eens af. Anders wordt het ongemakkelijk.

Frunniken

Ga ook niet aan je kleren zitten pulken, met je handen zitten frunniken of aan je haren zitten friemelen. Dit leidt enorm af en hierdoor lijkt het alsof je zenuwachtig bent. Niet doen dus!

Lachen

Met een stalen gezicht naar de ander kijken, is niet zo heel vriendelijk. Lach af en toe eens, want dat zorgt voor een ontspannen sfeer. Oh, en lach trouwens nooit om je eigen grappen.

Ben jij je bewust van je lichaamstaal?

Het kan vriezen en het kan dooien. Of het werkt enorm in je voordeel of je verliest er alle punten mee. Denk er dus goed over na en oefen anders eens voor de spiegel of film jezelf. Dan zie je pas écht hoe je doet tijdens een gesprek.

0

Plaats een reactie