Kerstpakket belasting: hoe zit dat met de werkkostenregeling?

Ho, ho, ho, wat vliegt de tijd. Het lijkt nog maar zo kort geleden, maar voor je het weet staat kerst alweer voor de deur. Heb je personeel? Dan is het ook weer bijna tijd voor de altijd leuke kerstpakketten. Maar hoe zit dat met de belasting? Is een kerstpakket aftrekbaar? Wat is het bedrag dat je mag besteden aan relatiegeschenken, giften en personeelsvoorzieningen? Ontelbaar veel vragen die wij in dit blog gaan beantwoorden. Ben jij klaar voor de feestdagen?

Geschiedenis kerstpakketten

Laten we beginnen bij het begin. Waar komen kerstpakketten vandaan? En waarom hebben we ooit bedacht om onze werknemers een presentje te geven aan het einde van het jaar?

Het kerstpakket is ontstaan in de 19de eeuw. Toen boeren hun knechten en dienstmeiden warme chocolademelk en brood met rozijnen gaven. Op tweede kerstdag mocht het personeel de boerderij verlaten om kerst met hun familie te vieren. De boeren gaven dan een mand met lekkernijen mee als dank voor hun inzet en om deze kerstdag extra feestelijk te maken. En daarmee is de traditie van kerstpakketten geboren.

Kerstpakket belasting

Nu we weten hoe het kerstpakket is ontstaan, is het tijd voor de cijfermatige kant. Wat zijn de belastingregels? Wat mag je wel aftrekken/terugvragen bij een kerstpakket?

Werkkostenregeling kerstpakket

De regels zijn veranderd. Waar je voorheen rekening moest houden met een tal aan regels hoef je nu alleen nog maar te kijken naar de werkkostenregeling. Hierbij houd je rekening met de totale loonsom. Onder de werkkostenregeling valt alles wat je als werkgever aan je werknemers geeft. In 2016 mag je 1,2% van het loon besteden. Over dit bedrag hoef je géén loonbelasting te betalen. Boven dit bedrag betaal je loonbelasting met een eindheffing van 80%. Houd dus goed in de gaten hoeveel je per jaar uitgeeft in de vrije ruimte. Valt het kerstpakket er (gedeeltelijk) buiten, omdat het percentage al is behaald, dan kan dat flink in de papieren lopen.

Maar, de werkkostenregeling houdt ook rekening met de gebruiken. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met de normen in de branch waar jouw onderneming onder valt. Dit mag maximaal 30% afwijken van wat ‘normaal’ is.

Btw aftrekbaar

De btw die je betaald over dit soort relatiegeschenken of giften is niet altijd aftrekbaar. Per boekjaar geldt er een maximum aan kosten per persoon. Dit bedrag is vastgesteld op €227 exclusief btw. Wanneer je niet meer dan dit bedrag besteed aan relatiegeschenken, giften en/of personeelsvoorzieningen dan is de btw aftrekbaar.

Kerstpakket idee

Nu we weten wat wel en niet kan, is het natuurlijk ook leuk om wat kerstpakket ideeën voor te schotelen.

Het traditionele maar altijd goede levensmiddelenpakket

Heerlijk toch? Zo’n grote doos met allemaal lekkernijen om van te smullen. Daar kan eigenlijk niets aan fout.

Een cadeaubon

Een cadeaubon van een luxe drogisterij, een warenhuis of voor een leuke avond uit. Zo kan iedereen zelf bepalen wat hij of zij ermee wil doen en heb je toch een heel leuk cadeau gegeven.

Zelf uitzoeken maar!

Wil je het helemaal overlaten aan je personeel? Kies dan voor een kerstpakket wat iedereen zelf mag kiezen. Je geeft je werknemers een voucher in een luxe verpakken en zij kunnen zelf een cadeau uitkiezen op een speciaal daarvoor ingerichte website. Een voorbeeld van zo’n concept is kerststerren.nl.

Heb jij nog goede ideeën voor kerstpakketten? Wat geven jullie aan je werknemers? Wij horen het graag!

 

0

1 Reactie

 1. Streekpakketten Specialist

  7 juni 2017 at 14:01

  Verantwoord kerstpakket voor uw medewerkers
  Dit jaar krijgen weer meer medewerkers een kerstpakket van hun werkgever dan andere jaren. Medewerkers hechten veel waarde aan een kerstgeschenk na een jaar hard werken.
  Het bezuinigen op een kerstpakket kan een verkeerd effect hebben op de mate waarin uw medewerkers zich in zetten voor uw bedrijf.
  Wat zijn de mogelijkheden als het gaat om kerstpakketten?
  Een trend dit jaar is het geven van een verantwoord kerstpakket gevuld met lokale streekproducten.
  Maaltijdpakketten zijn dit jaar echt een trend en worden ook massaal door Nederlanders online besteld.
  De maaltijdpakketten zijn vaak gevuld met lokale streekproducten en voorzien van een leuke maaltijden tip. Je wordt verrast door de samenstelling van het aanbod en leert dat koken eigenlijk heel leuk is. Verrassend genoeg ontvang je producten die je misschien zelf nooit zou kopen, maar wel bijzonder smakelijk zijn. Dat is de waardering en betrokkenheid wat een streekpakket zo mooi maakt.
  De streekpakketten uit Noord-Holland zijn pas echt een uniek kerstpakket. Geef dit jaar bewust!

Plaats een reactie