Invloed van de verkiezingsuitslag voor ondernemers

Inmiddels zijn de Tweede Kamerverkiezingen alweer een week geleden en heeft het Nederlandse volk gesproken. We zijn massaal naar de stembus gelopen (81,9%) en de definitieve verkiezingsuitslag is inmiddels bekend! Maar wat betekent deze uitslag voor ondernemend Nederland?

De verkiezingsuitslag

Zo’n 10.563.456 kiesgerechtigden hebben gestemd. Van deze stemmen was 0,3% ongeldig en 0,2% van de stemmers gaf een blanco stem. Deze stemmen tellen niet mee voor de kiesdeler. In totaal zijn er 10.516.014 geldige stemmen uitgebracht. Dat betekent dat er 70.106 stemmen nodig zijn voor één zetel.

Dit heeft Nederland gestemd:

 • VVD: 33
 • PVV (Partij voor de Vrijheid): 20
 • CDA: 19
 • Democraten 66 (D66): 19
 • GROENLINKS: 14
 • SP (Socialistische Partij): 14
 • Partij van de Arbeid (PvdA): 9
 • ChristenUnie: 5
 • Partij voor de Dieren: 5
 • 50PLUS: 4
 • Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): 3
 • DENK: 3
 • Forum voor Democratie: 2

Hiermee is de VVD de grootste partij. Maar wat stond er nou precies in het verkiezingsprogramma van de VVD?

Verkiezingsprogramma VVD

De VVD wil meer investeren in innovatie en wil de belastingdruk voor startende ondernemingen verlagen. Voor de zogenaamde doorgroeiers in de markt wil de VVD een fonds voor durfkapitaal, zodat er kan worden geïnvesteerd in kleine ondernemingen met potentie om een grote speler te worden. Ook wil de VVD dat zzp’ers kunnen profiteren van de innovatieregelingen. Daarom willen zij de Borgstelling MKB laten zoals het nu is.

Een ander belangrijk punt is het tegengaan van cybercrime, zodat vertrouwelijke informatie van ondernemers niet op straat komt te liggen. Daarnaast is de VVD voorstander van goede financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers. Ze willen de leegstand aanpakken en de wetten en regels wat versoepelen, zodat jij als ondernemer gewoon lekker je ding kunt doen. Samenwerken in plaats van tegenwerken, dat is wat de VVD voor ogen heeft voor de komende vier jaar.

De VVD staat dan ook wel bekend als de partij waar veel ondernemers op stemmen en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is dus gunstig voor de ondernemers dat deze partij de grootste is geworden.

Formatie

Nu de verkiezingsuitslag bekend is en de zetels zijn verdeeld, moet er een meerderheid worden gevormd in de Tweede Kamer en dat is nog even puzzelen. De VVD heeft de PVV namelijk uitgesloten. Zij hebben tijdens de campagne aangegeven niet te regeren met deze partij. Ondanks dat de PVV nu een tweede plaats heeft behaald, zal deze hoogstwaarschijnlijk niet bij de coalitie worden gevoegd. Maar wat blijft er dan nog over? De media speculeren over het CDA en D66. Dat brengt het aantal zetels op 71 en dat is te weinig. Omdat GROENLINKS een enorme groei heeft laten zien met lijsttrekker Jesse Klaver maken zij misschien wel kans? Maar ja, is dat nou zo’n slimme zet?

We zullen het zien wanneer onze verkenner Edith Schippers uitspraak doet, maar dat zal nog wel even duren. Onlangs gaf ze aan nog wat meer tijd nodig te hebben om een goed advies te geven.

Hoe dan?

Nu wijken de standpunten van D66 niet radicaal af van de VVD dus ook met deze partij zullen de ondernemers kunnen leven. Op sommige vlakken zullen beide partijen water bij de wijn moeten doen, maar daar is wel een mouw aan te passen.

Wat wil D66 voor de ondernemers?

Zzp’ers krijgen meer ruimte en de zelfstandigenaftrek blijft. Ook hebben zzp’ers zelf de keus om een pensioen op te bouwen of om zich te verzekeren. D66 wil het cultureel ondernemerschap graag stimuleren en daarom zal de regeling ‘cultuur ondernemen’ in stand blijven. Ook het duurzaam ondernemerschap staat hoog in het vaandel. D66 wil dat we samenwerken in Europa waardoor we tot de koplopers zullen behoren. D66 pleit ook voor een zekerheid voor zelfstandigen, zodat zij altijd kunnen rondkomen, pensioen kunnen opbouwen en zich kunnen verzekeren. En net als bij de VVD staat innovatie en ondernemerschap ook op de lijst.

En het CDA?

Het CDA spreekt over een duurzame economie waarbij ondernemerschap groeit en loont in plaats van wordt belast. In tegenstelling tot D66 willen zij dat de zelfstandigenaftrek alleen van toepassing is als ondernemers een minimaal bedrag aan pensioen inleggen.

Kortom, het is nog even afwachten wat het kabinet voor ondernemers in petto heeft. Hoe de wind gaat waaien en waar ondernemend Nederland staat over vier jaar. Zijn we er dan allemaal op vooruit gegaan of hadden we het toch liever anders gezien? We zullen het zien, maar de verkiezingsuitslag geeft in ieder geval een positieve invloed.

0

Plaats een reactie