Gratis boekhoudprogramma

Voor startende ondernemers is een boekhoudprogramma vaak te duur. Sommige boekhoudpakketten kosten al snel meer dan 30 euro in de maand en dat geld kunnen veel ondernemers goed gebruiken voor andere dingen. En zeker de eerste maanden is de omzet niet grandioos. Voor deze ondernemers is er daarom ook de mogelijkheid tot het aanschaffen van een gratis boekhoudprogramma.

Gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemers

Zo’n gratis boekhoudprogramma is vaak alleen geschikt voor startende ondernemers. Zij hebben namelijk nog niet zo veel facturen en opdrachten, waardoor de boekhouding te overzien is.

Waarom gratis boekhouden?

Ondanks dat het gratis is, wil het niet altijd zeggen dat gratis boekhouden ook de beste optie is. Het boekhoudprogramma moet namelijk wel bij jou en je bedrijf passen.

De nadelen van een gratis boekhoudprogramma

Er kleven natuurlijk ook altijd nadelen aan gratis software. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je overweegt om een gratis boekhoudpakket te gebruiken.

Missende functies

Denk bijvoorbeeld aan missende functies. Gratis boekhoudprogramma’s beschikken vaak niet over alle functies die betaalde boekhoudprogramma’s wel hebben. En dat is ook logisch, want dat prijsverschil moet ergens vandaan komen. Zo ontbreekt er vaak een winst-en-verliesrekening en is er geen btw overzicht. Ook het importeren van gegevens is meestal niet mogelijk. Een summiere boekhouding is goed te doen met een gratis boekhoudprogramma, maar wanneer het allemaal echt automatisch moet gaan, is het aanschaffen van een betaald boekhoudpakket vaak een betere oplossing.

Beperkingen

Daarnaast kent een gratis boekhoudpakket meestal wel enkele beperkingen. Naast missende functies, is bij gratis boekhoudsoftware ook niet alles toegankelijk. Dit is te vergelijken met een uitprobeer versie. Het is dan wel mogelijk om alle gegevens in te voeren, maar het versturen van bijvoorbeeld de btw-aangifte kan dan weer niet.

Tijdelijk

Ook is gratis boekhouden vaak maar tijdelijk. Na een tijdje verloopt het gratis boekhoudprogramma en moet er alsnog worden betaald. Voor startende ondernemers is dat meestal wel een uitkomst, aangezien zij de eerste periode graag goedkoop of helemaal gratis hun boekhouding willen doen. Alle kleine beetjes helpen, zeggen we dan maar.

Gratis boekhouden met Excel

Naast een gratis boekhoudprogramma is het ook mogelijk om gebruik te maken van Excel. Er zijn verschillende Excelsheets met daarin mooie tabellen en grafieken. Prima voor een eenvoudige boekhouding, maar veel werk om alles in te voeren. We schreven als eens eerder een artikel over boekhouden met Excel, waarin we de verschillen tussen een boekhoudprogramma en Excel onder de loep nemen.

Gratis boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl

Geen zin in gedoe, maar wel besparen op de kosten? Dat kan! Het boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl is namelijk het eerste ondernemersjaar gratis voor startende ondernemers. Dat wil zeggen dat alle functies beschikbaar zijn en er geen sprake is van beperkingen. Het boekhoudprogramma is namelijk de hele actieperiode volledig gratis te gebruiken. Wie wil dat nou niet?

Ga naar e-Boekhouden.nl en sluit vandaag nog je account af.

0

Plaats een reactie