Goede teksten: hoe schrijf je ze?

Je hebt een webshop en verkoopt bijvoorbeeld kleding. Voor iedere kledingstuk moet je producttekst schrijven, maar hoe schrijf je goede teksten? Goede teksten zorgen er namelijk voor dat je producten sneller worden gevonden én sneller worden verkocht. Een aantal tips!

Soorten teksten

In een webshop heb je te maken met verschillende soorten teksten, namelijk categorieteksten en productteksten.

Categorietekst

Meestal begin je met de categorieteksten. Stel je voor dat je schoenen, jassen, broeken, tops, bikini’s en sieraden verkoopt. Voor iedere categorie schrijf je een algemene tekst over die productgroep.

Producttekst

Onder de categorie schoenen heb je dan weer een heleboel verschillende soorten schoenen, zoals sneakers, laarzen en slippers. Voor ieder product schrijf je een aparte tekst die specifiek over dat ene paar schoenen gaat. Denk bijvoorbeeld aan het merk, de stof en de gebruikte materialen. Voor een duidelijk overzicht kun je deze gegevens in een tabel of in een lijst plaatsen.

Tips voor goede teksten

Weten hoe je goede teksten schrijft voor je webshop? 5 tips op een rijtje!

Tip 1: unieke content

Veel webshophouders gebruiken standaard teksten van bijvoorbeeld een leverancier. Wanneer iemand anders deze teksten ook gebruikt in zijn webshop is er sprake van ‘plagiaat’ waardoor je minpunten scoort bij Google. Het is dus belangrijk dat je je eigen teksten schrijft!

Tip 2: zoekmachine vriendelijk

En daarmee komen we meteen op het volgende punt uit, namelijk het schrijven van zoekmachine vriendelijke teksten. Google is slim, maar niet heel erg slim. Je moet hem dus een beetje helpen. Door je teksten zo te schrijven dat Google ze kan lezen. Dit wordt zoekmachineoptimalisatie (SEO) genoemd en het internet staat er vol van. Verdiep je eens in de wetten en regels rondom dit fenomeen.

Tip 3: adverteren (SEA)

Als webshop heb je vaak veel concurrentie. Heb je al eens gekeken naar het adverteren op Google? Hiermee kom je bovenaan in Google te staan waardoor de kans op bezoekers toeneemt. Dit wordt ook wel zoekmachinemarketing (SEA) genoemd.

Tip 4: keywords

Om goed te kunnen scoren is het handig als je zogenaamde keywords gebruikt. Dit zijn woorden die vaak worden gezocht, zoals ‘witte sneakers’ of ‘getailleerde blouse’. Als je deze keywords in je teksten gebruikt, zal Google je hoger in de lijst plaatsen. Dit klinkt overigens simpeler dan dat het daadwerkelijk is. Google hanteert allemaal verschillende regels. Al die regeltjes samen bepalen waar je geplaatst wordt in de zoekresultaten.

Tip 5: duidelijke taal

Geen eindeloze nietszeggende teksten, maar duidelijke taal. Vertel in het kort waarmee je die witte sneakers leuk kunt combineren, maar ga niet uitgebreid uitweiden over het soort koe waarvan de schoenen zijn gemaakt. Dat boeit namelijk helemaal niemand.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en levert het iets op! Wij hebben een kleding webshop als voorbeeld genomen, maar dit kan natuurlijk iedere denkbare webshop of website zijn!

Succes met het schrijven van stik goede teksten!

0

Plaats een reactie