Wat is fiscaal aftrekbaar?

Als ondernemer maak je een heleboel kosten. Denk aan printpapier, software en kleding. Maar ook zaken als cursussen en trainingen, want deze zijn belangrijk voor jouw eigen ontwikkeling. Maar welke kosten zijn nu allemaal fiscaal aftrekbaar en welke niet? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wel of niet fiscaal aftrekbaar?

De meeste zakelijke kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Toch zitten hier wel wat haken en ogen aan, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Je mag er dus niet standaard vanuit gaan dat alles wat je met een zakelijke pinpas of zakelijke creditcard betaalt, ook daadwerkelijk fiscaal aftrekbaar is. We nemen als voorbeeld een cursus.

Voorbeeld: cursus

Stel je bent fysiotherapeut en je moet jaarlijks een aantal cursussen volgen om je kennis op peil te houden. Een cursus over het behandelen van de knie zal de Belastingdienst beschouwen als een zakelijke investering. Je vergroot namelijk je kennis in je vakgebied. Deze cursus is dus fiscaal aftrekbaar.

Een half jaar later besluit je jouw werkzaamheden ook uit te breiden met ontspanningsmassages. Je hebt namelijk toch een behandelbank en daarom besluit je hierin een cursus te doen. De Belastingdienst ziet dit waarschijnlijk als een privé investering. Ondanks dat het een uitbreiding is van je werkzaamheden, is deze cursus niet per se nodig om jouw vak uit te kunnen oefenen.

Aftrekposten

Soort kosten

Welk deel van de kosten is aftrekbaar?

Werkruimte thuis

0%, met uitzonderingen.
Voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen,
seminars, studiereizen (inclusief reis- en verblijfkosten), e.d.
drempel € 4.500

Telefoonabonnement thuis

0%

Zakelijke telefoongesprekken thuis

100%

Algemene literatuur

0%

Vakliteratuur

100%
Werkkleding100%

Kleding (geen werkkleding)

0%

Persoonlijke verzorging

0%

Aktetassen e.d.

100%

Apparatuur en instrumenten die niet
tot het ondernemingsvermogen horen

0%

Verhuizing

beperkt

Dubbele huisvesting

beperkt

Geldboeten

0%

Auto van de zaak

beperkt

Zakelijke kosten eigen auto

beperkt

Zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig

100%

Vaartuigen voor representatieve doeleinden

0%

Privé aftrekbaar

De cursus die de fysiotherapeut voor eigen investering volgt, is overigens wél privé aftrekbaar. Dit kun je bij de inkomstenbelasting onder het kopje studiekosten invullen.

Wat mag je nog meer aftrekken?

Kosten voor voedsel, drank en o.a. studiereizen mag je aftrekken wanneer je meer dan 45oo euro besteedt aan deze kostenpost. Kom je niet aan dit bedrag dan is het ook mogelijk om 80 procent van de gemaakte kosten af te trekken.

Je moet er wel altijd voor zorgen dat je bonnetjes van het parkeren enzovoort goed bewaard, mocht je dat nog ooit moeten voorleggen aan de Belastingdienst.

0

Plaats een reactie