Eigen bedrijf starten vanuit huis

Droom jij ook van een eigen bedrijf starten vanuit huis? Je bent niet de enige! Hoe heerlijk is het om in je vertrouwde omgeving je werk te doen. En ben je toe aan een pauze dan pak je een lekkere bak koffie uit je eigen keuken en plof je even op de bank. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Heb je namelijk al eens nagedacht over wat wel en niet mag? En ben je op de hoogte van de risico’s?

Is jouw huis bestemd voor werkzaamheden?

Niet alle huizen mogen zomaar (gedeeltelijk) gebruikt worden als werkruimte. Ga dus even na of dit volgens het bestemmingsplan van de gemeente is toegestaan. Een huis is vaak alleen bestemd om in te wonen en je mag niet zomaar ieder beroep thuis uitoefenen. Een winkel aan huis is vaak niet toegestaan, maar een schoonheidssalon is vaak niet zo’n probleem.

Verzekering

De volgende stap is de verzekering. De verzekering maakt namelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Dat wil zeggen dat jouw privé verzekering geen zakelijke schade dekt. Je zult dus een aparte verzekering moeten afsluiten om je risico’s te beperken. Verdiep je dus eens goed in wat je wel en niet moet verzekeren!

Aangiftes

Een bedrijf aan huis heeft waarschijnlijk ook invloed op de inkomstenbelasting en de btw. Daarnaast kunnen er bepaalde voorwaarden in de hypotheekovereenkomst of huurovereenkomst staan.

Kijk dus goed of een bedrijf aan huis geen grote (financiële) veranderingen teweeg brengt.

Afleiding

En heb je al eens nagedacht over het feit dat wanneer je thuis werkt, je ook heel veel afleiding hebt. Bijvoorbeeld een was in de wasmachine of een kind dat graag aandacht van je wil. Zorg er dus voor dat je een goede werkruimte hebt, waar je ongestoord je werk kunt doen. Spreek daarnaast af met de bewoners van je huis wat wel en niet kan wanneer jij aan het werk bent.

Goede administratie

Ook wanneer je een bedrijf aan huis start moet je een goede administratie bijhouden. Er zijn een heleboel oplossingen om dit op een juiste manier vorm te geven, zoals bijvoorbeeld een online boekhouding.

Dus ga jij een eigen bedrijf starten vanuit huis. Neem bovenstaande zaken dan eens mee in je overweging!

0

Plaats een reactie