Btw-aangifte vergeten?

Oeps, door alle drukte ben je de btw-aangifte vergeten. En zoals je weet, is de Belastingdienst daar erg streng mee. Voorkomen is beter dan genezen! Maar goed, daar koop jij nu helemaal niets meer voor. Daarom hebben wij de pleisters voor op de wonden om de pijn enigszins te verzachten.

Zoals je weet moet je als ondernemer vaak per kwartaal btw-aangifte doen. Sommige vergeten de btw-aangifte helemaal te versturen en te betalen en de ander vergeet alleen te betalen. Maar hoe je het ook went of keert, je zit fout!

Btw-aangifte te laat verstuurd

Ben je de btw-aangifte vergeten te versturen? Het kan een keertje gebeuren. De Belastingdienst wil best voor één keer door de vingers kijken. Je hebt dan nog 7 dagen om alsnog je btw-aangifte te versturen en je zult niet meteen een boete krijgen. Daarentegen krijg je wél een streepje achter je naam, want bij de volgende keer is het kassa. Dus niet nog eens vergeten!

Btw-aangifte vergeten te betalen

Heb je de btw-aangifte netjes verstuurd, maar ben je alsnog vergeten te betalen? Foei! Je hebt verzuimt en daar is de Belastingdienst niet blij mee. Is dit de eerste keer? Er geldt een coulancetermijn van 7 dagen. Ook nu wordt er een aantekening gemaakt. Geen boete, maar wel een melding.

Ben je het al vaker vergeten? Helaas pindakaas, er staat een boete op je te wachten van 3% van het verschuldigde bedrag. Dit is tenminste 50 euro en maximaal 5.278 euro. Ook als het de eerste keer was en je betaalt niet binnen 7 dagen kun je een boete verwachten. Betaal dus altijd zo snel mogelijk. En denk je slim te zijn door alvast de helft op tijd te betalen en de andere helft ná de betalingstermijn te voldoen? Pech gehad, want daar trapt de Belastingdienst ook niet in.

Te weinig betaald

Wanneer je dus te weinig geld overmaakt aan de Belastingdienst, kun je een naheffing verwachten. En als je dacht dat het daar bij bleef, heb je het mis. Spijtig genoeg voor jou zul je een boete krijgen over het nog openstaande bedrag.

Foutje gemaakt?

Je denkt dat je je netjes aan de regels hebt gehouden, maar komt er na het indienen en betalen achter dat je toch een foutje hebt gemaakt. Super vervelend, maar dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren! Het is alleen niet meer mogelijk om de aangifte te veranderen, want verzonden is verzonden. Je hebt 3 opties:

  • Het gaat om een bedrag minder dan 1.000 euro > je kunt de btw-aangifte corrigeren op de volgende aangifte.
  • Er is een verschil van meer dan 1.000 euro > je hebt een suppletieformulier nodig om de fouten in de aangifte door te geven aan de Belastingdienst.
  • Je doet niets > dat is niet slim. Er hangt dan namelijk een behoorlijke boete en naheffing boven je hoofd.

Lees hier meer over het corrigeren van de btw-aangifte.

Vergrijpboete

Heb je de boel expres opgelicht om bijvoorbeeld de belasting te ontduiken of om zwart geld wit te wassen en komt de Belastingdienst erachter? Dan zijn de rapen gaar. De Belastingdienst legt je een zogenaamde vergrijpboete op. Dit kan ook gebeuren als de Belastingdienst je hiervan verdenkt. Zorg er dus voor dat jij jouw zaken netjes op orde hebt.

Vragen stellen

Zijn er omstandigheden waardoor jij niet aan de btw-plicht kunt voldoen? Ga dan in gesprek met de Belastingdienst en vraag wat je kunt doen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Kortom, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Is het kwaad al geschiet? Binnen 7 dagen is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Tenzij het al vaker is voorgekomen natuurlijk. Zorg er gewoon voor dat je het niet vergeet en noteer die datums in jouw agenda. Desnoods 3 keer, zodat de btw-aangifte vergeten te versturen of te betalen niet meer voorkomt.

0

1 Reactie

  1. Bozdag

    14 juli 2021 at 11:46

    Beste mensen kunnen jullie ook uitleggen hoe ik dit kan doen?
    Het gaat om een bedrag minder dan 1.000 euro > je kunt de btw-aangifte corrigeren op de volgende aangifte.

Plaats een reactie