Boekhouding essentieel voor de onderneming?

Je vindt het leuk of niet, maar als boekhouder moet je ook een boekhouding bijhouden. Met de boekhouding zorg je er namelijk voor dat het financiële gebeuren rondom je bedrijf wordt vastgelegd, zodat er aan de wettelijke eisen wordt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst. Maar het gaat niet alleen om instanties als de Belastingdienst. Ook voor jou als ondernemer is een degelijke boekhouding van absoluut belang.

Door je te houden aan regels ben je genoodzaakt financiële handelingen op een bepaalde manier vast te leggen. Zo wordt de kern van het vastleggen gevormd door het bijhouden van de in- en verkopen.

Doordat je op deze wijze te werk gaat, zorg je ervoor dat je een indicatie krijgt van de opbrengsten en kosten op een bepaald moment. Het resultaat hiervan is, dat er een inzicht ontstaat in de hoogte van de winst en dat is waar het om gaat bij het ondernemerschap.

Boekhouden en bedrijfsinzicht

Niet alleen de winst is een belangrijk cijfer wat je te weten komt met een boekhouding. De boekhouding zorgt er ook voor dat je ziet waar je de nadruk op moet leggen bij de bedrijfsvoering. Zo krijg je inzicht in posten die het goed doen en rendement opleveren. Maar de boekhouding geeft ook informatie over de slechtere cijfers. Het is daarom van belang dat de boekhouding correct wordt bijgehouden.

Boekhouding

Om de boekhouding op de juiste wijze in orde te maken, zodat iedereen tevreden is, kun je gebruikmaken van diverse hulpmiddelen. Bijvoorbeeld met pen en papier, maar dat is een ouderwetse manier van werken en er is voldoende kennis vereist.

Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van de expertise van een derde partij. Je kunt dan denken aan een accountant of een boekhouder. Ben je zelf boekhoudkundig onderlegd of wil je de stap als ondernemer wagen? Een boekhoudpakket is dan de oplossing!

Boekhoudpakketten

Boekhoudpakketten zijn in vele vormen en maten verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit pakketten die je zelf op je eigen computer installeert (lokaal) of voor pakketten die je met een cloud omgeving kunt benaderen (online). Het is zelfs ook mogelijk om applicaties aan te schaffen waarmee je geheel in Excel de boekhouding doet.

Kies je voor online boekhouden dan is een internetverbinding en een browser alles wat je nodig hebt. Speciale eisen aan de computer (PC of Mac) gelden niet. Met een online boekhoudpakket ben je al geholpen vanaf een tientje per maand. Wil je het uitgebreider aanpakken? Ook dat is mogelijk. Het is maar net waar je voor kiest.

Online boekhouder

Wanneer online boekhouden jou aanspreekt ligt er nog een optie voorhanden. Je kunt dan namelijk gebruikmaken van een soort online boekhouder. In dat geval dien jij als ondernemer alleen maar de financiële stukken aan te leveren en de online boekhouder doet de rest. Een klein nadeel is dat hier gemiddeld een iets hoger prijskaartje aan verbonden is.

Voordeel boekhoudprogramma

Wanneer je eenmaal een boekhoudprogramma ter beschikking hebt, kan het boekhouden écht beginnen. Je zorgt er aan de ene kant voor dat je de juiste cijfers kunt aanleveren aan de Belastingdienst, zoals de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. En aan de andere kant verschaf je jezelf ook de nodige inzichten in de bedrijfsvoering. Zo hoef je niet geheel af te gaan op schattingen. Schattingen kunnen leiden tot verkeerde beslissingen en daar wacht je als ondernemer niet op.

Ongeacht wat je als ondernemer doet, het draait om de cijfers. Met een goede boekhouding zorg je voor een stabiele basis. Boekhouden is en zal daarom altijd een essentieel onderdeel vormen bij de bedrijfsvoering.

Dit blog is geschreven door vergelijkboekhoudprogramma.com.

0

Plaats een reactie